Якщо у вас є зайва виноград, є ви його вже не в силах - зваріть дуже смачне варення! Воно дійсно дуже ароматним і неймовірно смачним виходить, я у подруги сьогодні пробувала. Подруга зварила варення з самого простого дешевого винограду, такий синій дрібний з кісточками. Їсти його не дуже смачно, у роті в'яже злегка, але зате варення відмінне, до чаю ідеально підходить. Для приготування потрібен один кілограм винограду будь-якого (можна пів кіло, але тоді відповідно зменшуємо в пропорції цукор) і кіло двісті гр. цукру. Ще можна пакетик ваніліну засипати в варення, але можна і без ваніліну.
Виноград моєму і обриваємо з гілочок, щільні виноградини на хвилину в окріп треба опустити і тільки потім вже приступати до приготування варення. Дві склянки води змішуємо з кіло двісті гр. цукру, доводимо до кипіння. Цим сиропом виноград заливаємо, даємо охолонути, утворюється сік, потім варимо наше варення до готовності. Зберігати в холодильнику, або в банку закатати.))