Головна » Статті » Рецепти |
Три рецепти хачапурі
Вийшовши заміж, я потрапила в сім'ю російських вихідців з Грузії. Так я близько познайомилася з кухнею цього народу. Сьогодні хочу поділитися з вами рецептами смачного і простий у приготуванні сирного пирога -- хачапурі. Варіантів рецептів дуже багато, але виділяють три основні: грузинський, аджарський і осетинський. Звертаю вашу увагу: у всіх варіантах бажано використовувати сир сулугуні або жирний звичайний, адигейський і бринза для хачапурі не годяться. ГРУЗИНСЬКИЙ ХАЧАПУРІ Приготуйте листкове бездріжджове тісто. Для нього знадобиться: вода кип ’ ячена -- 1 склянка, 1 яйце, оцет -- 1 ст. ложка, сіль -- 1 ст. ложка, маргарин -- 500 г, борошно -- 3,5 склянки. (Можна використовувати і готове придбане листкове бездріжджове тісто). Половину маргарину розтопіть, додайте воду, яйце, оцет, сіль, борошно. Розмішайте і поставте в холодильник на 15 хвилин, після чого розділіть тісто на 2 частини. Кожну частину розкачайте. Натріть на крупній тертці четверту частину маргарину, вийнятого з морозилки, посипте їм обидві коржики з тіста, загорніть їх конвертиками і поставте в холодильник на 15 хв. Дістаньте, розкачайте, знову посипте натертим маргарином і так далі. Всього повторіть процедуру 4 рази. Так у вас вийде листкове тісто. Натріть 500 г сулугуні. Розділіть тісто на 2 частини -- меншу і більшу. Першу помістіть на несмазанный деко, піднявши краю, і викладіть сир. Другу частину тіста покладіть зверху, підігнувши її краю під першу. Випікайте при високій (200-220 градусів) температурі приблизно 40 хв. Коли зверху хачапурі підрум'яниться, можна знизити температуру до 180 градусів. ОСЕТИНСЬКИЙ ХАЧАПУРІ Приготуйте тісто. Для цього візьміть 0,5 л кефіру, 200 г маргарину, 1 ст. ложку рослинної олії, 3 яйця, 0,5 ч. ложки соди, 2 ч. ложки столового оцту. Для начинки -- 1 кг сулугуні. Маргарин розтопіть і замісіть тісто. Розділіть на кульки і дайте постояти протягом близько 10 хв. Потім руками (не качалкою) зробіть коржі розміром трохи менше діаметра сковороди, на якій ви збираєтеся піч хачапурі. Покладіть в середину натертого сиру і зберіть тісто по колу в центр, щільно защипайте. Надлишки тесту в цент ре отщипните. Потім нижньою частиною долоні розрівняйте коржик від середини до краю. Робити це треба дуже обережно і поступово: розрівняли чуть-чуть -- відставили. Найголовніше, щоб тісто ніде не порветься і не дуже истончилось, інакше сир витече. Коли тісто стане потрібного діаметра, покладіть її на суху сковороду і випікайте на середньому вогні до рум ’ яного кольору. Перевертати потрібно дуже акуратно. Готову коржик гарячої змастіть вершковим маслом. АДЖАРСЬКИЙ ХАЧАПУРІ Приготуйте тісто з 1 кг борошна, 1 пакетик сухих дріжджів, 2 склянок води або молока, 3-4 ст. ложки вершкового масла, 1 ст. ложки цукрового піску, 0,5 ч. ложки солі. Для начинки: 1 кг сулугуні, 10 яєць, 2 ст. ложки вершкового масла. Замісіть дріжджове тісто, залиште в теплому місці на 1 ч, обімніть і дайте ще раз піднятися. Розділіть на 10 частин, кожну розкачайте в круглу коржик. Викладіть сир на середину коржі, розрівняйте, відступивши 1 см від краю. Краю коржі підніміть і защипайте, залишивши отвір посередині, надавши виробу форму човника (як у пиріг). Випікати при температурі 200 градусів майже до готовності (близько 35 хв). Потім в середину кожної човники покладіть по шматочку масла і розбийте за 1 сирому яйцю. Поставте назад в духовку. Готовність визначають за загустевшему білку. Автор - Н. Аришина, Присадибна газета | |
Просмотров: 1210 Категория: Рецепти |
| |
| |
Рекомендовані рецепти:
|
| |||||||
|
| |||||||
|
|
Всего комментариев: 0 | |