Лобіо - це страва з квасолі. Але от у питанні приготування існують розбіжності в поглядах одні господині вважають що це паштет з квасолі, інші впевнені, що лобіо - це тушкована квасоля в томаті. І ті, і інші праві. Назва цієї страви походить від назви одного з видів бобових культур - лобии або гиацинтового боба. Гурмани стверджують, що тільки з цього виду квасолі можна приготувати даний лобіо. Але не варто витрачати час на пошуки екзотичного овоча. Смачне лобіо можна приготувати і з звичайної квасолі - з стручкової або з зерновий. Із зеленої квасолі готують зелене лобіо. Підійде як свіжа квасоля, так і заморожена або навіть консервована. Варіантів приготування дуже багато. Часто зелене лобіо готують з м'ясом - з бараниною або з яловичиною, яку обсмажують до рум'яної скоринки, а потім додають цибулю і тушкують під кришкою до готовності м'яса. До готового м'яса кладуть нарізані шматочками стручки квасолі і тушкують до м'якості квасолі. Блюдо щедро посипають зеленню, часником і чорним перцем. Подають не раніше ніж через півгодини після приготування, щоб м'ясо і овочі просочилися ароматами один одного. Можна приготувати лобіо і з зерен квасолі. Квасолю відварюють, трохи залишають у цілому вигляді, іншу розминають в пюре. Змішують обидва види квасолі, додають обсмажену цибулю, часник, зелень, товчені горіхи, сіль, спеції. У деяких рецептах присутній винний оцет, гранатовий сік або томатний соус.
|