Хашлама - варене, а точніше - томлене м'ясо, яке готується дуже довго. Якщо м'ясо молоде, то нудиться м'ясо на маленькому вогні три - чотири години, м'ясо старші готувати потрібно шість - сім годин. Особливість хашлама - м'яса повинна бути в три рази більше ніж інших інгредієнтів, а бульйону зовсім небагато. До якої національної кухні належить хашлама сказати складно. Всі народи Кавказу вважають її своїм національним блюдом, але готують її скрізь по-різному. До м'яса додають різні овочі, або багато зелені (як в грузинській кухні), хашламу готують з додаванням пива і різних спецій. Рецептів дуже багато і виділити серед них якийсь і назвати його самим правильним складно. Для приготування хашлама підійде будь-яке м'ясо, не обов'язково вирізка або філе. М'ясо може бути на кісточці і без, використовується яловичина, телятина, баранина, рідше - свинина. Якщо додаються овочі, то ріжуться вони крупно і закладаються вже в готове м'ясо. Спочатку йде цибулю, потім картоплю, за ним - помідори, баклажани і все інше. У процесі приготування хашламу солити не потрібно, сіль додається або в готову страву або хвилин за п'ять до готовності. Подають хашламу в глиняних мисках, тарілки для подачі не використовуються.
|