Бенто - невелика порційна коробочка з кришкою, наповнена їжею, яку японці беруть з собою на роботу, в школу, дорогу. Це не просто обід, бенто - це цілий ритуал, мистецтво, і якщо доводиться обідати в громадському місці, то для жителів Японії життєво необхідно зробити це красиво і з гідністю. Традиційно бенто складається з вареного рису, м'яса або риби, свіжих або обсмажених овочів і десерту. Всі продукти підбираються дуже ретельно - адже з моменту приготування бенто до обіду проходить кілька годин, а то й цілий день, і продукти не повинні за цей час зіпсуватися. Всі компоненти, що входять до складу бенто, діляться на маленькі шматочки щоб зручніше було їсти. Коробочки для упаковки можуть бути самими різними - від пластикових масового виробництва до одиничних екземплярів з дерева цінних порід ручної роботи. Коробочки покривають лаком, прикрашають мініатюрами і виглядають вони часом як справжній витвір мистецтва. Купити бенто можна в будь-якому супермаркеті Японії або в спеціалізованому магазині. Але більшість японців беруть з собою коробочки зібрані і запаковані дбайливими руками японських жінок - адже мистецтво підбору продуктів, прикраси страв і складання бенто вважається одним з обов'язкових навичок, якими повинна володіти кожна японська домогосподарка. Для того, щоб красиво оформити бенто існує безліч пристосувань - різні формочки для вирізання дрібних деталей і прикрас, чашечки, шаблони, фігурні спеплеры і банальне приготування «їжі на винос» японці перетворили у справжнє мистецтво.
|