Асафетіда - це пряність, практично невідома в Європі. Має різко виражений часниковий присмак, який при нагріванні значно посилюється. Додається в невеликій кількості, в основному знаходить застосування в кухні народів Сходу, зокрема - в томатних чатні, стравах з рису і баранини. Отримують асафетіду з смолистого соку, витікаючого з надрізаних коренів рослин роду ферула. Навесні на коренях рослин роблять неглибокі надрізи, витікаючий сік збирають і дають йому висохнути природним шляхом. Висохлий сік стає білого кольору, але при зберіганні швидко темніє і набуває спочатку кремовий, а потім коричневий відтінок. У продаж асафетида надходить шматками або перемелена в суміші з борошном. Парасолькове рослина ферула (Ferula assafoetida) виростає до трьох метрів заввишки, утворює красивий парасольку з дрібних квіток жовтого кольору, який височить на міцному, товстому стеблі. Цвіте ферула тільки один раз на шостому - десятому році життя. Запах у всіх частин ферулы дуже сильний, різкий, що нагадує запах гнилого часнику, довго не вивітрюється ні одягу, ні з рук. У роті присмак і запах часнику зберігається дуже довго і не зникає ні полосканням водою, ні горілкою, ні водою з лимонним соком.
|