Шарлотка з яблуками: яйця — 4 шт, цукор — 1 стакан (~170 г), борошно — 1 стакан (~100 г), 1 велике або 2 невеликих яблука, 1 гурток лимона (для збризкування яблук), вершкове або рослинне масло для змазування форми. Яблуко вимити, обсушити, розрізати на 4 частини, вирізати серцевину (жорстку яблучну шкірку можна зрізати). Нарізати тонкими часточками яблуко. Скласти яблучні дольки в миску, злегка збризнути соком лимона (щоб не потемніли) і перемішати. Яйця розбити в миску і збити міксером у пишну піну. Не припиняючи збивання, тонкою цівкою всипати цукор. Продовжувати збивати до одержання густої пишної яєчної маси, близько 10 хвилин. На поверхня збитою яєчною маси просіяти борошно. Акуратно перемішати тісто. Перемішувати не круговими рухами, а знизу-вгору, поки тісто не вбере в себе борошно. Форму для випічки рясно змастити рослинним маслом. На дно форми викласти половину тіста. Зверху укласти скибочки яблук. Викласти на яблука тісто і розрівняти поверхню. Випікати шарлотку 35-40 хвилин в розігрітій до 180°С духовці. Під час випічки дверцята духовки не відкривати, щоб шарлотка не опало. Пиріг готовий, коли зверху з'явилася світло-коричнева скоринка, і при проколюванні зубочисткою немає слідів сирого тіста.
|