Рис з куркою: 1 курка на 1,5 кг (8 стегенець) 1 середня цибулина 1 морквина 1 солодкий червоний перець 100 г зеленого горошку (можна замороженого) 500 г довгозернистого рису 100 мл білого сухого вина 2 зубчики часнику гострий перець рокото (чилі) за смаком 1/2 ч. л. меленого куміна (зіри) сіль, перець 50 мл нейтрального рослинного масла для обсмажування 0,5 л курячого бульйону. Курку розрізати на 8 частин, кожен шматок проколоти в декількох місцях ножем, натерти товченим часником, посолити, поперчити, додати зіру і гострий перець, залити вином і маринувати 15-30 хв. Пару раз перевернути. Шматки курки обсушити паперовою серветкою і обсмажити в сильно розжареному рослинному маслі в широкій каструлі з товстим дном до утворення рум'яної скоринки. Скласти на тарілку і відставити. Овочі нарізати кубиками приблизно 1х1 див. Заморожений горошок можна не розморожувати. У тому ж жирі, де обсмажувалася курка, спасерувати на сильному вогні цибулю і моркву, постійно помішуючи і зскрібаючи з дна припекшийся сік, потім додати перець і під кінець горошок. Овочі повинні залишитися злегка хрусткими і не втратити форму. Додати в каструлю рис, перемішати з овочами і злегка обсмажити, щоб він просочився соком і олією. Викласти шматки курки на рис. Залити добре посоленою бульйоном так, щоб він закривав рис на 1 див. Довести до кипіння, зменшити вогонь до самого слабкого і томити, щільно накривши кришкою, близько 30 хв. Перевірити готовність рису. При необхідності додати трохи бульйону і тримати на вогні ще 10 хв. Зняти шматки курки, обережно перемішати рис лопаткою, захоплюючи з дна. На дні він злегка припечется і побуріє — так і повинно бути. Подавайте зі скибочкою лимона або лайма.
|