Полуничне варення: полуниця -1 кг цукор — 1 кг. Полуницю перебрати, промити в декількох водах і відірвати чашолистки. Скласти полуницю у велику каструлю або емальований таз. Засипати цукром і залишити на 4-6 годин, щоб полуниця пустила сік. Каструлю з ягодами поставити на вогонь і довести до кипіння. Кип'ятити варення 5 хвилин на помірному вогні, знімаючи піну. Зняти каструлю з вогню, дати варенню трохи охолонути і прикрити каструлю чистим рушником. Залишити варення вистоюватися до повного охолодження (близько 10 годин). Рада. Варення вариться 3 рази 5 хвилин і 2 рази залишається на тривалий вистоювання. Це робиться для того, щоб ягоди не розварилися в пюре, а зберегли свою форму. Остигле варення знову поставити на вогонь, довести до кипіння, зняти піну, покіпятіть 5 хвилин і зняти з вогню. Залишити варення другий раз до повного охолодження. І в третій раз довести до кипіння, покіпятіть 5 хвилин, зняти з вогню і остудити близько години. варення Розлити по стерилізованим банкам і закупорити стерилізованими кришками. Зберігати варення в темному прохолодному місці.
|