Плов з реберцями: Рис 800 г Свинина 500 г ребра Цибулю 2-3 шт Морква 1-2 шт Часник 1 головка Зіра 1 ч. ложка або за смаком Спеція кріп за смаком Перець мелений за смаком Масло рослинне для смаження Сіль за смаком. Починаємо приготування плову з підготовки м'яса. Укладаємо ребра на обробну дошку, знімаємо жирову плівку, широким ножем розрізаємо впоперек (між кістками) на порційні шматки, ретельно промиваємо під проточною водою і обтираем паперовими кухонними рушниками чи серветками. Включаємо на плиті середній вогонь, у каструлю наливаємо олію і чекаємо коли воно розігріється. Поле чого викладаємо реберця, додаємо сіль і обсмажуємо з усіх боків до красивої рум'яної скоринки. Цибулю для плову підходить і звичайний жовтий, і червоний, тому вибираємо будь за смаком. Отже, очищаємо його від лушпиння, споліскують проточною водою, викладаємо на обробну дошку і нарізаємо дрібними кубиками або тонкими півкільцями. Моркву зачищаємо від шкірку, промиваємо під проточною водою і подрібнюємо на тертці з великими отворами, або з допомогою ножа на рівні брусочки або середні кубики. Головку часнику будемо класти в плов цілком, тому її слід очистити від зайвої лушпиння, зрізати коріння і промити під проточною водою. Рис висипаємо в глибоку тарілку або миску і промиваємо під проточною водою до тих пір, поки вода не стане чистою. Після чого повністю зливаємо рідину з тарілки. Включаємо на плиті середній вогонь, в ту каструлю де обсмажували реберця підливаємо рослинне масло, ставимо на конфорку і викладаємо цибулю. Обсмажуємо його до м'якості приблизно 2 — 3 хвилини, періодично перемішуючи кухонних лопаткою. Потім додаємо моркву, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати ще 2 — 3 хвилини. Тепер висипаємо спеції, сіль, перемішуємо, викладаємо реберця, наливаємо чисту воду приблизно 4 склянки і чекаємо, коли закипить. Після чого зменшуємо вогонь до мінімального, додаємо рис, розрівнюємо кухонних лопаткою, але не перемішуємо. Встромляємо в центр головку часнику, накриваємо кришкою і варимо до повної готовності приблизно 30 хвилин. Перші 20 хвилин знімати кришку не слід, але для того щоб виходив пар, кришку можна злегка зрушити. Готовий плов відставляємо на іншу конфорку і тримаємо під кришкою ще 5 — 7 хвилин. Плов подається в гарячому вигляді. Його можна відразу розкласти по тарілках, а можна традиційно насипати гіркою в красиве велике блюдо. У доповнення до нього можна запропонувати ароматний хліб або лаваш, а також прикрасити свіжою зеленню.
|