Для приготування знадобиться: 3 склянки борошна, 1 склянку сметани, 2 яйця, пів склянки топленого масла, пів столової ложки соди, половина чайної ложки солі, пів склянки цукор - піску, 1 столова ложка картопляного борошна.
Змішуємо борошно з содою, просіваємо її на стіл, після чого все це збираємо горбком. В середині горбка робимо поглиблення, в яке ми закладаємо масло, сметану, яйця, сіль, цукор. Все це швидко вимішуємо і виносимо в прохолодне місце на півгодини.
Коли тісто охолоне, ділимо його на дві частини, одна з яких повинна бути більше іншої. Шматочок, який вийшов більше, розгортаємо в пласт товщиною 1 см, після чого ми укладаємо її у велику форму, попередньо змащену маслом. На середину покладеного шару опрокидываем дном догори широку чашку бажано порцелянову.
По всьому пирогу навколо чашки засипаємо чорницю, попередньо промиту і змішану з картопляним борошном і цукром. Закриваємо верх пирога другим коржем і защипуємо краю. Пирогом необхідно змастити маслом і проколоти в декількох місцях, для того щоб з нього виходив пар. Запікати пиріг при температурі 240-25 градусів.
|