Якщо ви любите баранячу ногу так само, як я люблю її, ви, звісно, не станете нехтувати можливістю подати її до одного з родинних свят. І звичайно, ви знаєте, що на наступний день досить часто залишається м'ясо - вже не таке смачне, як вчора.
На щастя, є пастуше пиріг, shepherd’s pie. У нас теж іноді готують це ірландське блюдо, без витівок називаючи його просто “картопляна запіканка з фаршем”. Правда, в автентичному ірландському виконанні фарш повинен бути з баранини. Гарна ж новина полягає в тому, що м'ясо, що залишився на баранячої нозі від вчорашнього застілля, теж підійде.
Інгредієнти на 8 порцій:
800 р. запеченої баранини (можна замінити запеченої яловичиною)
3 цибулини
2 морквини
200 г зеленого горошку
великий пучок петрушки
100 р. бульйону або води
сіль
чорний перець
600 р. картоплі
вершкове масло
1/2 ст. молока
В оригіналі пастуше пиріг готується зі свіжого баранячого фаршу, але нашу з вами запечену баранину все одно доведеться зачистити від жиру, жив і плівок, а потім взяти гострий ніж і нарубати м'ясо дрібним кубиком.
дрібно наріжемо цибулю і моркву і протушим хвилин десять на вершковому маслі до відносної м'якості. Тим часом почніть відварювати картоплю, а коли він буде готовий - роздушіть його в гладке, не дуже густе пюре з маслом і молоком; все інше час займаємося начинкою.
Подрібніть зелень петрушки і відваріть зелений горошок (тут безсоромно можна використовувати заморожений). Як випливає змішайте м'ясо, цибулю, моркву, зелень і прянощі, та приправте сіллю і перцем; крім того, при бажанні можна приправити начинку розмарином або чебрецем, вустерским соусом, червоним вином і так далі.
Змастіть відповідну товстостінну форму вершковим маслом, покладіть в неї начинку, розрівнявши її і злегка полив бульйоном або хоча б водою, щоб при запіканні м'ясо не висохло. Зверху покладіть і розрівняйте пюре.
Зробіть на його поверхні красиві зарубки за допомогою вилки, полити розтопленим вершковим маслом і запікайте протягом 45 хвилин при 190 градусів.
|