Словом паста в Італії прийнято називати майже всі борошняні продукти, однак, на сьогоднішній момент, у цього терміна є вузька спеціалізація і зазвичай під словом «паста» італійці розуміють макаронні вироби. У вісімнадцятому столітті паста була основним культовим стравою в Італії, перейшовши кордон бідняцькій їжі і потрапивши на стіл до заможним громадянам. Зазвичай пасту поділяють на кілька видів:
1.Паста суха, яку виготовляють з води і пшеничного борошна твердих сортів. Коли макарони вже сформовані, їх залишають на просушку і після цього така паста може зберігатися довгий час.
2.Паста свіжа, виготовляється з яєць і пшеничного борошна м'яких сортів, її не просушують, а тут же після формування варять. Свіжа паста більш ніжна на смак, ніж суха паста, тому гурмани італійської кухні воліють є саме цей різновид пасти.
3.Паста фарширована, це паста, всередині якої знаходиться начинка. Вона є дуже популярною в італійської кулінарії, тільки в якості начинки забороняється використовувати сирі компоненти. До числа такої пасти відносяться равіолі, лазанья, аньолотті і каннеллоні.
Зараз на італійському ринку велику популярність починає набувати паста, виготовлена з незвичайних різновидів борошна гречаного, нутовой, ячмінного, житнього.