Готую капусту по цьому рецепту вже не перший раз, завжди виходить вдалою. Постараюся написати сам процес докладно, хоча він і нескладний - щоб навіть у тих, хто вирішить вперше квасити капусту, все вийшло.
Отже, вибираємо щільний і білий качан капусти, пухкі качани з зеленим листям не підійдуть. Знадобиться два-три морквини і велика кам'яна сіль (не йодована!). Пропорції такі - на 2 кг. капусти 5 чайних ложок солі і 2-3 морквини.
Капусту ріжемо навпіл або на четвертинки, шаткуємо, складаємо в просторий посуд. Моркву тремо на крупній тертці, додаємо до капусти. Додаємо сіль і перемішуємо руками, злегка перетираючи, але не сильно.
Готуємо посуд, у якій буде кваситься капуста. Це може бути 3-х літрова банка, каструля (емальований, алюмінієвий не підійде). Невеликими порціями складаємо капусту в посуд і кулачком гарненько її утрамбовуємо. До верху посуд не заповнюємо, залишаємо трохи місця. Якщо квасите в каструлі - накрийте капусту перевернутою тарілкою і поставте зверху вантаж. Якщо в банку - покладіть зверху кочарыжку - вона притисне капусту і не дасть їй підніматися. Накрийте рушником і поставте капусту куди-небудь у куток на кухні, щоб вона не заважало.
Через кілька годин капуста повинна повністю покритися соком. Кваситься капуста буде п'ять днів. Дня через два на поверхні з'явиться піна - це означає, капуста почала бродити, і тепер кожен день її потрібно проколювати до самого денця ножем щоб виходив газ. На п'ятий день спробуйте капусту - якщо готова - розкладіть по банках і поставте в холодильник, якщо ні - залиште в теплі ще на добу. Ось ніби і все. Складного в загальному-то нічого немає. Вдалою засолювання!
|