Головна » Статті » Рецепти

Яким буває кави?
Багато хто з нас щодня п'ють каву. Ми вже як правило, не замислюємося, а що ж це таке і яким він буває. Чого простіше, йдеш в магазин, купуєш банку або пакет і все, але чи так усе просто?
Саме слово «кава» походить від області в Ефіопії - Каффа і можна перевести як збудливий напій.

Кавове дерево
Стверджується, що існує більше п'ятдесяти видів кавового дерева і більше тисячі сортів кави, але основна маса сортів виробляється з зерен аравійського - арабіки, і кава конголезький - робуста. Є й інші види, але вони практично не поширені або використовуються як наповнювачі до дорогих видів. Багато людей плутають сорт з видом.

Кавове дерево - це вічнозелена, тропічна рослина, хоча його і називають деревом, але точніше це напівчагарник. Росте в регіонах з вологим і жарким кліматом.

Плоди
Плід кавового дерева - це довгаста ягода розміром до двох сантиметрів, при визрівання червоного або фіолетово-синього кольору. Під шкіркою знаходяться два боба, хоча ми звикли їх називати зернами. Кавові боби містити кофеїн до трьох відсотків, з чим і пов'язана його основна дія.

Виробництво
Як не дивно, але в сучасному світі виробниками кави є не ті, хто вирощує, а той хто обсмажує і пакує. Але тим не менш якість найбільше залежить від тих, хто вирощує.

Так, для дорогих сортів, плоди збирають вручну, тільки визріле, що обумовлено тим, що боби дозрівають не одночасно. Тоді як, для більш дешевих сортів зриваються і недозрілі.

Зібрані плоди обробляють, відокремлюючи зерна від м'якоті. Існують два способи - це звичайний, коли плоди підсушують три тижні і потім очищають в ручну. Другий спосіб - називається мокрий, є більш досконалим і застосовується на великих плантаціях.

Висушені зерна пакують в джутові мішки, де вони і зберігаються. Вважається, що чим довше витримуються зерна, тим краще якість кави. Так, аравійський кави з Ємену витримують три роки, а бразильський десять років.

Обсмажування
Один з найбільш відповідальних моментів. Обсмажувати зерна можна і в домашніх умовах, але варто відзначити, що цей процес досить складний, так як при обсмажуванні, необхідно стежити, щоб внутрішня частина бобів була підсмаженої, а зовнішня не підгоріла.

Існує кілька видів обжарювання:
Легка - при цьому режимі проявляється тонкий смак і аромат кави, який добре поєднується з молоком.
Середня - відрізняється більш активним кольором і виділенням масел. Смак більш багатий з солодкуватим присмаком.
Сильна - при цьому режимі зерна набувають шоколадний колір з великим виділенням ефірних масел.
найсильніша - колір практично чорно-коричневий, боби маслянисті, смак - гіркий з паленим присмаком. П'ють чорним, з вершками.
найсильніша ступінь обжарювання для еспресо - боби чорні на межі обвуглювання, поверхню масляниста.

Помел
Помел, також як і обсмажування, досить важлива операція. Розрізняють чотири виду помелу.
Грубий - призначений для заварювання в поршневий кавоварці і будь-якій посудині - кавнику, час екстракції близько десяти хвилин.
Середній - більш зручний вид помелу, використовується для багатьох способів заварювання, час екстракції близько п'яти хвилин.
Тонкий - як правило, використовується в кавоварках з фільтром, час екстракції три хвилини.
Тонкий еспресо - як вже ясно з назви, використовується в кавоварках еспресо.
Надтонкий - використовується для приготування турецької кави.

Способи приготування

Існує величезна кількість різних способів приготування кави, але тут подамо кілька.

Арабська - готується в спеціальній конічної посуді турці, джезві, іноді додаються спеції кардамон, кориця та інші.
Еспресо- готується на спеціальній кавомашині, де через каву під тиском подається гаряча вода з температурою в дев'яносто градусів.
Глясе - кава з морозивом.
Капучіно - кава з молоком вкрита пишною піною.
Латте - кава капучіно, в якому молоко, молочна піна і кава не змішуються.
Мокко -кава з шоколадом.
По-російськи -кава з додаванням горілки.
І найпоширеніший у побуті спосіб - це кава-фільтр, за принципом якого працюють практично всі домашні кавоварки, де гаряча вода капає на воронку з меленою кавою.
У висновку варто відзначити, що медичні дослідження доводять - помірне споживання натуральної кави надає позитивну дію на здоров'я людини.
Просмотров: 504
Категория: Рецепти |
| Теги: кави, кава

Рекомендовані рецепти:

Пряники медово-бананові
Овочевий суп з курячою грудкою
Курячі ніжки з лимоном і маслинами
Салат "Червоний"
Імбирне печиво
Ладду - східне ласощі з нуту
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: