Головна » Статті » Рецепти

Яка буває халва?
З'явилася у нас халва не так давно - на початку минулого століття і швидко стала самим популярним і відомим східним ласощами. Відомі сотні видів халви і безліч рецептів її приготування, але більша частина з них використовується на Сході, де справжня халва досі робиться вручну.
На батьківщині халви в Ірані, її виготовляють практично з будь-яких продуктів - пшениці, кукурудзи, моркви, манки, солодкої картоплі. Така халва сильно відрізняється від звичної нам соняшникової халви. Наприклад, халва з манної крупи драглиста і практично прозора, в неї додається мед, шматочки сухофруктів, мигдаль. До складу морквяної халви входить топлене масло, до халву з пшеничного борошна додають цукор, кунжут і горіхи. Технологія начебто проста - інгредієнти змішуються, подрібнюються, збиваються, але це тільки на перший погляд. Якість і смак халви залежать і від порядку, в якому мішаються інгредієнти і від пропорцій і це не просто робота, а справжнє мистецтво. У кожного майстра є свої секрети, які передаються у спадок.
У більшості країн халву виготовляють промисловим способом і з доступної сировини. Класифікація давно склалася, і вся халва ділиться на два види - на основі олійного насіння (кунжутна або тахинная і соняшникова) і на основі горіхів (горіхова, арахісова). Часто зустрічається комбінована халва, але в окремий вид її не виділяють.
Соняшникова халва - сама популярна і улюблена у нас в країні. Виготовляють її з просмажених і перетертих насіння соняшнику. Для неї характерний сірий колір, шарувато - волокниста структура і приємний запах смаженого насіння.

Тахинная халва більше популярна в європейських країнах. Для її виробництва використовують насіння кунжуту. Колір світліший ніж у соняшникової халви, смак досить специфічний - тахинная халва має легку гірчинку в послевкусии.

Горіхова халва - основою для її виробництва служать горіхи - волоські, мигдаль, кешью, фісташки. Вона повинна мати світло - жовтий колір і горіховий смак.

Арахісова халва проводиться з арахисовых горіхів. Колір кремовий. Арахісова халва вважається найменш корисної з усіх видів халви - в арахісі є пурини, і така халва не рекомендується людям, що мають камені в нирках.

Комбінована халва може мати самий різний склад - горіхову халву додані шматочки сухофруктів або соняшникова халва з мигдалем. Випускається і глазурована халва - батончики з халви покриті шаром шоколадної глазурі.
Просмотров: 555
Категория: Рецепти |
| Теги: халва, халви

Рекомендовані рецепти:

Торт для ангела
Слойки з яблуками
Fougasse - або що таке фугас?
Пиріг з яблуками на сирному тісті
Житні млинці
Баклажани з сиром і помідорами
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: