Концентрований чайний оцет готується з настою чайного гриба, і він нічим не поступається звичайному оцту. За смаковими якостями чайний оцет цінується набагато вище, він корисніший для організму і діє м'якше і природніше. Щоб приготувати чайний оцет потрібно дати настоятися чайного гриба не менше двох місяців, потім настій злити, прокип'ятити на слабкому вогні близько години і дати йому охолонути. Готовий оцет розливається по пляшечках і зберігається в сухому, темному і прохолодному місці. Чайний оцет широко застосовується в кулінарії, він надає готовим стравам незвичайний, м'який і ніжний смак, він чудово підходить для приготування маринадів для риби і м'яса. Щоб приготувати такий маринад, потрібно змішати по пів-літра холодної кип'яченої води і чайного оцту, додати ваші улюблені спеції, прянощі, цибуля, зелень, коріння і далі слідувати рецептом приготування страви. Якщо готується маринад для печені, чайний оцет змішують з м'ясним бульйоном. Чайний оцет можна використовувати і як салатну заправку в суміші з оливковою або іншим рослинним маслом, додавати в різні соуси і просто поливати їм салати зі свіжих овочів як звичайним оцтом. При смаженні риби або м'яса можна додати чайну ложечку чайного оцту, і тоді жир не так сильно вбереться в продукти, і страва буде не тільки смачним, але і корисним для здоров'я. Де не рекомендується використовувати чайний оцет - так це при домашньому консервуванні овочів і фруктів, в такі маринади його не додають.