Батьківщина любистка - гірські райони Італії, тому його ще називають гірським селерою. За своїм корисним властивостям і зовнішньому вигляду він дійсно схожий на селера, але на відміну від нього не так широко використовується в кулінарії. У всякому разі у нас. В інших країнах любисток досить популярний. Для приготування страв використовують всі частини любистка - і листя, і стебла, і коріння. У свіжих листках любистка безліч вітамінів, і їх часто додають в салати як вітамінну зелень, готові супи і прикрашають бутерброди. Стебла любистка додають у соуси для додання пікантного смаку і аромату, а коріння, також як і коріння селери, додають в м'ясні і овочеві бульйони. У свіжому вигляді з кореня любистку роблять салати, до складу яких входять яблука, фрукти з кислуватим смаком, апельсини. В країнах середземномор'я дуже популярний салат з тертого кореня любистку до якого додані дрібно нарізані часточки апельсина і заправка з сметани. З тертого кореня любистку і тертого яблука, товчених волоських горіхів з заправкою з оливкового масла виходить чудовий вітамінний салат. Любисток ще і відмінний ароматизатор, його додають до складу напоїв, морозива, кондитерські креми і помадки, коктейлі, узвари.