Любисток - трав'яниста пряне рослина родини Селерових. Якщо потерти листя любистка, з'являється сильний запах, дуже нагадує запах селери. Смак у любистка гострий, солонувато-гірким присмаком. Вважається одним з кращих пряно-смакових рослин і широко використовується в кулінарії. Незважаючи на широке застосування, любисток, що називається, на любителя. Багатьом його своєрідний стійкий запах подобається, але не менше і противників, так що якщо ви не додавали любисток у страви, то на перший раз додайте зовсім небагато, буквально кілька листочків. Потім вирішите - подобається вам запах чи ні. У кулінарії в основному використовуються листя любистка в свіжому і сушеному вигляді. У свіжому вигляді листя додають в овочеві салати, соуси, приправляють страви з м'яса, рису, овочів, риби та птиці. Любисток відмінно відтіняє смак м'ясного бульйону, але додавати його треба в невеликій кількості - на три літри бульйону достатньо однієї - двох гілочок любистка. Гострий смак любистка добре поєднується з петрушкою, розмарином, чебрецем, часником, цибулею. До страв з бобових (особливо з квасолі), а також до жирної свинини рекомендується додавати любисток - він полегшує переварювання їжі і робить смак страви більш насиченим.