Головна » Статті » Рецепти

Яблучний-вишневий соложеник
Соложеник - це традиційне солодке страви української кухні. Подібні рецепти, але з іншою назвою, є в кухнях та інших народів - німців, поляків, чехів. На перший погляд соложеник має багато спільного з традиційними російськими млинцями, але це лише на перший погляд. За складом тіста і смаку соложеник це швидше пиріг з коржами, випеченими на сковорідці. Дуже здобний, дуже ніжний і дуже смачний! Спробуйте! Не пошкодуєте!
СКЛАД:
Для тесту вам знадобиться:
5 курячих яєць
0.5 склянки розтопленого вершкового масла
0.5 склянки цукру в тісто (можна взяти менше) + 2 столові ложки в збиті білки
0.5 склянки 10% вершків або молока
1 неповний склянку борошна
Для віддушки тесту я взяла пакетик ванільного цукру, але найчастіше використовується лимонна цедра
Для прошарку:
3 середніх яблука (якщо будете готувати тільки з яблуками, візьміть 5 штук)
200 г вишні
2 столові ложки цукру
1 неповна столова ложка крохмалю
Мелена кориця
Цукор для посипання яблук - близько 1 столової ложки
ПРИГОТУВАННЯ:
Розділіть яйця на білки - жовтки. При поділі слідкуйте, щоб в білки не потрапило ні грама жиру (жовтка) бо далі ми будемо їх збивати, а наявність жиру дуже ускладнює процес збивання, якщо не сказати робить його неможливим.
Розітріть жовтки з цукром до побіління. Поступово уведіть розтоплене вершкове масло, вершки, ванільний цукор або цедру і борошно. В результаті у вас повинно вийти негусте тісто по консистенції трохи густіше ніж на млинці.
Залиште тісто хвилин на 20 - 30 відпочити - настояться.Белки розділіть приблизно навпіл. Половину відкладіть, а другу половину збийте до стійких піків і акуратно вмішайте в тісто. Робити це (збивати і вмішувати) потрібно безпосередньо перед випічкою.
приготованого З тіста п млинці. Товщина млинців може варіюватися від товстих (2 - 3 млинці з всього тесту) до помірно-тонких і залежить від вашого настрою і бажання. У мене вийшло 7 млинців.
Пекти млинці на помірно - розпеченій пательні, щоб вони встигли не тільки зарум ’ яниться, але і пропектися. Сковорідку в процесі випічки можна не змащувати оскільки тісто жирне і при випіканні не прилипає.
Для яблучної начинки дрібно наріжте яблука і обсмажте на невеликій кількості масла до м'якості. Цукор не додавайте, щоб яблука не пустили сік.
Для вишневої начинки змішайте вишню, цукор і крохмаль і залиште поки вишня не дасть сік. Якщо будете готувати із замороженою, спочатку повністю розморозьте, потім додайте цукор - крохмаль. Вишню з соком та крохмалем акуратно прогрійте до загустіння тобто поки сік з крохмалем не перетворяться в кисіль. Зніміть з вогню і дайте застигнути.
Я збирала соложеник на звороті (оскільки вона більш плоска) денця роз'ємною форми.
Для того, щоб соложеник було легко перенести на блюдо, я зіпсувала денце вершковим маслом і посипала меленими сухарями.
Далі викладала шарами: млинець - яблучна + вишнева начинка - зверху трохи цукру, трохи меленої кориці - млинець і т.д. Шари злегка уплотняйте руками. Останнім шаром повинен бути млинець без начинки.
Залишилися білки збийте з цукром до стійких пиков.Нанесите збиті білки на верх і боки зібраного соложеника.
Поставте соложеник в розігріту до 210 - 250 С духовку до легкого зарумянивания білків. Я запікала при 210 С в режимі конвекція (з обдувом) близько 7 хвилин.
Смачно і в холодному і гарячому вигляді.
Приємного вам чаювання!
Просмотров: 847
Категория: Рецепти |
| Теги: тісто, соложеник

Рекомендовані рецепти:

Ватрушка "Ласун"
Закуска з печериць по-іспанськи
Запіканка з фаршу й картоплі по-грецьки (аші)
Печенюшки "Міні"
Кулеб'яка з капустою і яйцем
Тости з овочами і пастою авокадо
Всего комментариев: 0
Name *:
Email *:
Code *: