Різновидів яблучних пирогів відомо досить багато. Іноді я роблю такий пиріг зі сметанною заливкою, особливо, якщо яблука досить тверді і кислые.Пирог відкритий. Тісто пісочне, хоча смачно і з листковим. Для пісочної основи: просіяти півтори склянки борошна, покласти в нього пів пачки (100гр) твердого вершкового масла. Всі разом посікти ножем в крихту. Додати сире яйце і швидко замісити тісто. При необхідності додати пару ложок холодної води. Распластать тісто за формою, оформивши бортики. Насипати на дно столову ложку цукру і чайну - меленої кориці. Викласти начинку. Потрібно 2 великих яблука. Можна і не чистити їх від шкірки. Розрізати навпіл, видалити насіннєві коробочки і кожну половинку нарізати поперек тонкими скибочками, розкласти красиво по колу, знову засипати цукром з корицею і залити половиною склянки сметани, збитої з 2-ма столовими ложками цукру. Випікати в нагрітій духовці поки яблука не стануть м'якими, а краєчки рум'яними.