Свою назву ця каша отримала від імені російського міністра, який служив короні на початку XIX століття - саме завдяки його винаходу кухаря-кріпака і того, що сам Гур'єв дуже любив цю кашу, вона і стала настільки популярною і відомою в той час.
Список необхідних продуктів: один стакан манної крупи, три склянки молока, приблизно чотири столові ложки цукрового піску, ванільний цукор, сіль, одне яйце, три-чотири столові ложки вершкового масла, близько 50 грамів горіхів (підійдуть будь-які горіхи - мигдаль. волоські, арахіс), по жмені родзинок (кураги) і цукатів, а також свіжі ягоди для прикраси і кілька гілочок м'яти.
Спочатку необхідно закип'ятити молоко і додати в нього цукор, ванільний цукор і сіль, а потім потроху і манну крупу і, постійно помішуючи масу відварити манну кашу до готовності, при чому вона не повинна бути надто густа. У готову кашу додати вершкове масло, а також добре збите яйце і розмішати. Залишився молоко вилити на сковороду і прогріти до утворення пінки і зняти її в окремий посуд, після чого молоко нагріти знову і знову зняти пінку. Половину готової каші викласти у форму і посипати горіхами (можна цілими або подрібненими), далі викласти пінки зняті з молока і решту кашу. Посипати все цукром і відправити в духовку, де запікати при слабкому нагріванні близько 20 хвилин. Прикрасити страву ягодами і м'ятою.
|