Шарлотку можна приготувати з грушами - вийде не так соковито, як з яблуками, але теж непогано. Такий пиріг з грушами виручить влітку, коли літніх яблук вже немає, а до осінніх ще справа не дійшла. Інгредієнти: 150 грам сметани, 150 г цукру, 200 грам борошна, три яйця, кілька груш, півтори чайних ложки розпушувача, пакетик ванільного цукру (за бажанням).
Груші бажано вибирати не дуже щільні, з соковитою м'якоттю. Шкірку краще зрізати, м'якоть нарізати скибочками. Яйця збити з цукром в пишну масу, додати сметану. У цю суміш просіяти борошно і додати розпушувач, ванільний цукор, замісити однорідне тісто по консистенції нагадує густу сметану. Форму для випічки змащуємо маслом, виливаємо половину тіста. Розкладаємо скибочки груш в один шар. Заливаємо тістом, що залишилося, верх розрівнюємо. Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку, випікаємо приблизно півгодини. на готовність шарлотку перевіряємо дерев'яною шпажкою - якщо випічка готова, шпажка виходить практично сухий, без прилиплих грудочок тесту. Дайте шарлотці охолонути у формі, потім обережно вийміть і наріжте шматочками. Верх можна посипати цукровою пудрою.
|