Гречаники з овочевим соусом: 1,5 склянки гречки; 600 г фаршу з свинини і яловичини; 1 цибулина; 1 яйце; 1 ст. л. майонезу; 1 ст. л. рослинного масла; сіль, перець Для соусу: 1 цибулина; 1 морквина; 1 червоного і жовтого солодкого перцю; 2 ст. л. томатної пасти; 2 ст. л. рослинного масла; 1 ч. л. цукру; щіпка орегано. Гречку перебираємо і промиваємо в декількох водах. Обсушуємо і обсмажуємо на гарячій сухій сковороді, помішуючи, протягом 5 хвилин. Всипаємо гречку в каструлю з 3 склянками киплячої підсоленої води і варимо 20 хвилин. Цибулю для гречаників чистимо і дрібно нарізаємо. Розігріваємо в сковороді олію і обсмажуємо цибулю до золотистого кольору, 7-8 хвилин. Приготуємо соус. Моркву і цибулю чистимо, з перцю видаляємо серцевину. Нарізаємо цибулю кубиками, моркву і перець – тонкою соломкою. Обсмажуємо цибулю на сковорідці з розігрітим маслом близько 5 хвилин. Додаємо моркву і перець, готуємо ще 6 хвилин. Томатну пасту розвести в 200 мл води і вливаємо в сковороду з овочами. Всипаємо цукор, щіпку солі і орегано, перемішуємо і прогріти, 2 хв. Відставити. Гречці даємо охолонути. Пропускаємо м'ясний фарш разом з гречкою через м'ясорубку. Додаємо яйце, майонез, обсмажену цибулю, сіль і перець за смаком, ретельно перемішуємо. Формуємо з фаршу невеликі котлетки і обсмажуємо з двох боків до рум'яної скоринки, по 6-7 хвилин. Перекладаємо гречаники у вогнетривку форму, заливаємо соусом і печемо в духовці при 180 °С, 15-20 хвилин.
|