Головна » Статті » Рецепти |
Готуємо пряники
Пряники - найдавніше ласощі багатьох народів. Історія пряничних виробів древня. Ще в Стародавньому Єгипті були відомі вироби з меду і борошна. Такі вироби знаходили при розкопках єгипетських пирамид.Такие выпечные вироби з борошна і меду стали називати пряниками (від слова пряність) після того як стали відкриті країни, багаті прянощами. Коли в Європу пішли потоком каравани з індійськими прянощами, до випічки з борошна і меду стали додавати багато товчених прянощів, так з'явилася назва - пряники. Але пряники довгий час були обрядової їжею. Пряники пекли на батьківщини, до весілля, до Різдва, на Великдень. Спочатку пряники були ліпні, з шматка тесту ліпили різні фігури, в основному звіряток. Пізніше з'явилися спеціальні пряникові різьблені дошки. На дошці вирізувався візерунок, тісто раскатывалось за візерунком, як би отпечатывалось. Такі пряники називають друкованими. Неповторний смак і аромат пряники набувають завдяки ферментам меду, адже якщо замінити в приготуванні пряників мед на цукор (начебто і те і те солодкість), то смак у виробу буде не пряниковий. Пряники роблять і на цукрі, але обов'язково з додаванням меду. Кілька пряничних рецептів: Пряники шоколадні Замісити тісто з половини пачки розм'якшеного вершкового масла, 100 г меду, 1 яйце, жмені рубаних волоських горіхів (але не обов'язково), 2 ст. ложки порошку какао, 1 ч. ложки молотих прянощів (гвоздика, імбир, кориця, кардамон), щіпки питної соди і борошна. Борошна буде потрібно приблизно 2 склянки. Тісто повинно бути досить крутим. Розкачати тісто в пласт, вирізати різними виїмками фігурки, змастити їх яйцем і випікати в розігрітій духовці при температурі 180 градусів до золотистого кольору. Готові пряники охолодити і розписати глазур'ю. Для глазурі Розтерти цукрову пудру з лимонним соком, на 1 ч. ложку пудри - 1 крапля соку. Пряники м'ятні 2 ст. ложки з гіркою меду (100гр) розтерти з 50 гр. м'ятного сиропу і 50 гр. вершкового масла до однорідності. Додати 1 яйце, 1 ч. ложку соку лимона, щіпка соди. Суміш добре перемішати і тільки потім додати борошно. Замісити круте тісто, залишити його на столі на 30 минут.Тесто розкачати, з допомогою виїмок вирізати фігурки, змастити поверхню пряників яйцем, посипати цукром і випікати при температурі 180 градусів. Готові пряники можна розписати глазур'ю. Пряники з корицею Готуються пряники також, як і пряники шоколадні, тільки не додається порошок какао і замість молотих прянощів потрібно покласти 1ч. ложка меленої кориці. | |
Просмотров: 1312 Категория: Рецепти |
| |
| Комментарии: 2 | |
Рекомендовані рецепти:
|
| ||||||||||||
|
| ||||||||||||
|
|
Всего комментариев: 0 | |