Головна » Статті » Рецепти

Готуємо пряники
Пряники - найдавніше ласощі багатьох народів. Історія пряничних виробів древня. Ще в Стародавньому Єгипті були відомі вироби з меду і борошна. Такі вироби знаходили при розкопках єгипетських пирамид.Такие выпечные вироби з борошна і меду стали називати пряниками (від слова пряність) після того як стали відкриті країни, багаті прянощами.
Коли в Європу пішли потоком каравани з індійськими прянощами, до випічки з борошна і меду стали додавати багато товчених прянощів, так з'явилася назва - пряники.
Але пряники довгий час були обрядової їжею. Пряники пекли на батьківщини, до весілля, до Різдва, на Великдень.
Спочатку пряники були ліпні, з шматка тесту ліпили різні фігури, в основному звіряток. Пізніше з'явилися спеціальні пряникові різьблені дошки. На дошці вирізувався візерунок, тісто раскатывалось за візерунком, як би отпечатывалось. Такі пряники називають друкованими.
Неповторний смак і аромат пряники набувають завдяки ферментам меду, адже якщо замінити в приготуванні пряників мед на цукор (начебто і те і те солодкість), то смак у виробу буде не пряниковий. Пряники роблять і на цукрі, але обов'язково з додаванням меду.
Кілька пряничних рецептів:
Пряники шоколадні
Замісити тісто з половини пачки розм'якшеного вершкового масла, 100 г меду, 1 яйце, жмені рубаних волоських горіхів (але не обов'язково), 2 ст. ложки порошку какао, 1 ч. ложки молотих прянощів (гвоздика, імбир, кориця, кардамон), щіпки питної соди і борошна.
Борошна буде потрібно приблизно 2 склянки. Тісто повинно бути досить крутим.
Розкачати тісто в пласт, вирізати різними виїмками фігурки, змастити їх яйцем і випікати в розігрітій духовці при температурі 180 градусів до золотистого кольору.
Готові пряники охолодити і розписати глазур'ю.
Для глазурі
Розтерти цукрову пудру з лимонним соком, на 1 ч. ложку пудри - 1 крапля соку.
Пряники м'ятні
2 ст. ложки з гіркою меду (100гр) розтерти з 50 гр. м'ятного сиропу і 50 гр. вершкового масла до однорідності. Додати 1 яйце, 1 ч. ложку соку лимона, щіпка соди. Суміш добре перемішати і тільки потім додати борошно.
Замісити круте тісто, залишити його на столі на 30 минут.Тесто розкачати, з допомогою виїмок вирізати фігурки, змастити поверхню пряників яйцем, посипати цукром і випікати при температурі 180 градусів.
Готові пряники можна розписати глазур'ю.
Пряники з корицею
Готуються пряники також, як і пряники шоколадні, тільки не додається порошок какао і замість молотих прянощів потрібно покласти 1ч. ложка меленої кориці.
Просмотров: 1312
Категория: Рецепти |
| Комментарии: 2 | Теги: тісто, мед, пряники

Рекомендовані рецепти:

Ватрушка "Ласун"
Булочки по 3 копійки, вони ж "Столичні"
М'ясна запіканка з яйцем
Картопля в паприці (рецепт)
Сирні булочки бісквітні
Сирний пиріг з мандаринами
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: