Головна » Статті » Рецепти

Готуємо кіш
Кіш (фр. quiche) - страви французької кухні. За основу береться кіш лорен (фр. quiche lorraine, лотарингский пиріг) - по французькому назвою Лотарингії, звідки він прийшов у французьку кухню у 1586 році. Це солоний тарт (відкритий пиріг) з основою з рубаного тесту, заливкою із суміші яєць, вершків або молока і сиру (спочатку грюйера), і з копченою грудинкою, нарізаною лардонами (тонкими смужками). Як і у випадку з піцою, існує маса варіантів кіша: від "ельзаського кіша" з обсмаженою цибулею, до всіляких овочевих, рибних і м'ясних поєднань.
Сьогодні це один із самих приготованих пирогів у світі, який можна купити в кожній французької булочної. Як і всі прості і смачні страви, він користується величезним успіхом. Ніщо не зрівняється з теплим кишем і склянка білого сухого вина.
Класичний кіш лорен це пісочне тісто, яйця, бекон, сир, сметана і мускатний горіх.
Ще зустрічаються і такі начинки:
- козячий сир і цибулю-порей;
- помідори і прованські трави;
- гриби, кріп і петрушка;
- сир рокфор;- шинка;
- консервований тунець.
Можна приготувати один великий пиріг і розрізати його на порції, а можна спекти маленькі порційні міні-кіши. Кіш вкрай універсальний. Пиріг можна запропонувати як закусочного святкового страви, а можна подати до сніданку. Пиріг відповідає всім вимогам повноцінного сніданку або ланчу, оскільки містить максимальна кількість жирів, білків і вуглеводів. Пиріг добре брати з собою в дорогу або на пікнік.
У домашніх умови французький кіш приготувати зовсім не складно. Слід спочатку визначитися з начинкою і приготувати пісочне тісто. Масло, масло навпіл зі свинячим жиром, маргарин або спред слід брати в пропорціях по відношенню до борошна 1:2, тобто. 1 частина жиру і 2 частини борошна.
Жир або масло повинні бути кімнатної температури, в такому випадку тісто легко і швидко замішується.
Для пісочного, як і для будь-якого виду тесту, борошно важливо кілька разів просіяти.
За допомогою ножа масло або жир з борошном слід швидко порубати, а потім швидкими рухами втерти в жир борошно і довести тісто до еластичного і однорідного стану. Якщо тісто не скочується в грудку, кулінари радять додавати 1-2 столові ложки крижаної води. Ніякого яйця, молока і тим більше розпушувача пісочне тісто не терпить.
Правильно замішане тісто не залишає «слідів» на стінках посуду, тобто всі частинки повинні бути підібрані і скатаны в кулю.
Замішане тісто потрібно покласти в харчову плівку і залишити при кімнатній температурі мінімум на 1 годину.
Розкачати тісто потрібно на великій дошці, посипаній борошном, потім намотати обережно на качалку і перенести на деко. Далі готувати за рецептом. У деяких говориться, що тісто слід заздалегідь пропекти до напівготовності, а в деяких начинка викладається на сире тісто.
P.S. Американські вчені дієтологи провели дослідження одного гамбургери і рівного по вазі кіша. Прийшли до висновку, що по калорійності, як це не дивно, киш перевершив гамбургер. Тому захоплюватися таким пирогом дієтологи не радять. Досить, за їх твердженням на сніданок з'їдати не більше одного шматочка. До речі, з цієї причини і придумали випікати порційні кіши.
Наталія Петрова, спеціально для Kulina.ru
Фото автора
Просмотров: 786
Категория: Рецепти |
| Теги: кіш, тісто

Рекомендовані рецепти:

Салат з манго і помідорів
Здобні рогалики з какао
Апельсинові мафіни
Котлети з яловичини з сиром і кунжутом
Печінкові трюфеля в сирі
Торт "Ласун"
Всего комментариев: 0
Name *:
Email *:
Code *: