З дуже стиглих помідор (для салату вже не годяться) можна зробити смачний домашній кетчуп. Потрібні помідори п'ять кіло, три великих цибулини, тридцять гр. солі і двісті гр. цукру, один стакан оцту (яблучний бажано) і по одній чайній ложечці гвоздики, коріандру, чорного перцю в горошку, чайна ложечка сухої гірчиці і ще можна додати трохи кориці, виходить незвичайний смак. Як готувати: помідори треба промити і на половинки або четвертинки нарізати, у миску викласти і залити окропом. Через хвилини три всю воду злити і шкурки з шматочків помідорів познімати. Тепер можна помідори протерти через сито і масу викласти в каструлю. Цибулю треба хвилину відварити і так само перетерти через сито, перекласти в каструлю. Варити масу томатну хвилин сорок, потім всі спеції в марлевий мішечок викласти і опустити в киплячу масу. Сіль і додаємо цукор, оцет вже в самому кінці вливаємо. Хвилин двадцять ще варимо, мішечок виймаємо і готовий кетчуп (вже з оцтом) розливаємо по банках.
|