Дріжджове тісто для пирога можна зробити солодким або несолодким - в залежності від того, яку випічку ви любите.
Для тесту нам знадобиться: 300 грам борошна (може трохи більше), 15 грам дріжджів, два яйця, 100 мл молока, 80 грам вершкового масла (або маргарину), столова ложка цукру, дрібка солі. Якщо любите солодку випічку - додайте більше цукру і трохи більше дріжджів. Для заливки: одне яйце, 60 г густої сметани, 100 г цукру, 40 г вершкового масла.
У теплому молоці розвести дріжджі, цукор і сіль. Хвилин через 15, коли дріжджі вже зміцніють, додаємо розтоплене і охолоджене до кімнатної температури масло, збиті яйця, борошно і замішуємо м'яке тісто. Форму для випічки пирога змащуємо олією, викладаємо в неї тісто і даємо підійти в теплому місці. Приблизно через годину тісто збільшиться в об'ємі в два рази.
По всій поверхні пирога робимо пальцями поглиблення. Яйце збиваємо зі сметаною, виливаємо цю суміш на тісто. Зверху рясно посипаємо цукром і розкладаємо шматочки масла. Ставимо пиріг в розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо півгодини (до підрум'янення верху). Такий же пиріг можна робити в несолодкому варіанті, наприклад, зробити таку ж заливку, але посипати верх тертим сиром і спеціями.
|