З багатьох видів варення особливо виділяю брусничне за його надзвичайно насичений смак, поєднує солодкість з легкою гіркуватістю і кислуватим присмаком і властивий тільки цьому варенню справжній "лісовий" аромат.На 1 кг свіжої брусниці беремо 800 г цукру і півсклянки води. Ягоду перебираємо, миємо, обов'язково заливаємо крутим окропом хвилин на 5, потім відкидаємо на друшляк і знову промиваємо холодною водою. Нехай брусниця трохи підсохне. Потім перекладаємо в широку миску, у мене емальована, як невеликий тазик, додаємо воду і засипаємо цукровим піском. Обережно перемішуємо дерев'яною ложкою. Ставимо ємність з ягодами на невеликий вогонь. Доводимо до кипіння, також акуратно помішуючи. Як варення закипить, варимо на повільному вогні протягом 5 хвилин. Потім вимикаємо і залишаємо варення охолоджуватися при кімнатній температурі на добу. На наступний день всі повторюємо, кип'ятимо, трохи перемішуючи знову 5 хвилин. І готово! Перекладаємо в баночки, щільно загортаючи кришки.
|