Борщ з квасолею: Буряк 80г, капуста свіжа 40г, квасоля 40г, моркву 20г, петрушка 5 пучок, цибуля ріпчаста 20г, томат-пюре 15 г, маргарин тваринний або сало свиняче пряжене 10г, 10г сметана, цукор 3г, оцет 3 %-ний 8г, зелень 2 пучок. Квасоля перебрати, вимити, залити холодною водою і варити на слабкому вогні в закритому посуді до готовності. Коріння нарізати скибочками, лук нашаткувати і всі разом спасерувати з жиром, додати томат-пюре і продовжувати пасерування. Капусту нарізати у формі шашок. У киплячий кістковий або грибний бульйон або відвар від овочів і картоплі покласти капусту, коріння і варити 10-15 хвилин, потім додати варену буряк, нарізаний скибочками, лавровий лист, спеції, «букет», квасоля, відвар буряків, сіль і варити до готовності. По закінченні варіння борщ довести до смаку, додаючи цукор, оцет і т. д. Так само готують борщ з копченим гусаком або качкою, причому птицю потрібно варити в бульйоні для борщу приблизно на 2/3 готовності і доварити до готовності в борщі.
|