Це блюдо, як раз для зими, особливо смачне, коли настоїться пару днів, як борщ. Бігос, можна назвати тушкованою капустою, але це не зовсім так. Оскільки обов'язково використовується як свіжа, так і квашена капуста в рівному співвідношенні. Отже, готуємо! По 250 г кожного виду м'яса і копченостей (свинина, яловичина, копчена грудинка і мисливські сосиски) ріжемо кубиками. В казанку або дуже глибокому сотейнику з товстим дном і обсмажити велику цибулину, нарізану кубиками, потім додати дві середнього розміру морквини, натерті на крупою тертці, після йде свіже м'ясо. Обсмажили свинину і яловичину з овочами, додаємо шинковану смужками свіжу капусту (півкіло), трохи пом'ятий з сіллю для виділення соку, присипаємо кмин, приливаем 250 мл окропу, тушкуємо під кришкою, коли стане майже м'якою, кладемо квашену капусту, перемішуємо, нехай кипить хвилин 5, тепер додаємо всі копченості і півсклянки томатної пасти, солимо, червоний і чорний перець, пробуємо. Бігос має бути з кислинкою. Часто за бажанням, додають чорнослив. Все тушкуємо під кришкою ще хвилин 10.
|