Апетитні пиріжечки і булочки: молоко 0,5 літра борошно 1 кг вершкове масло-8 ст. ложок яйця 3 шт цукор-8 ст. ложок дріжджі 50 г олія рослинна 100 г ( для змащування ) ванілін 1 пачка сіль 0,5 ч. ложки фрукти або мак 500 р. Спочатку, як і для будь-якого дріжджового тіста, потрібно поставити опару. Попередньо нагріваємо молоко і розпускаємо в ньому дріжджі. Дріжджі краще брати не сухі, а спиртові. Цукор розтираємо з яйцями і додаємо в опару. Додаємо ванілін, сіль, борошно, замішуємо тісто і в кінці замісу додаємо розтоплене масло. Ставимо тісто в тепле місце на 1 годину. Я зазвичай ставлю на піч, і включаю слабкий газ, щоб опара добре підходила. Якщо температура низька, то опара буде дуже довго підходити і в підсумку вийдуть не такі пишні пиріжки, як би хотілося. Коли тісто підійшло, ще раз його замішуємо і ставимо далі підходити ще на 30 хвилин. Формуємо коржик і викладаємо на неї чайну ложку цукру, а зверху начинку. Що стосується начинки, то тут на любителя. Можна брати будь-які фрукти, тим більше зараз якраз розпочався сезон, коли їх удосталь. Потім защипуємо краю пиріжків і викладаємо на деко, змащене рослинним маслом, тільки обов'язково зліпленим краєм вниз, щоб начинка не витекла. І самі пиріжки також потрібно змастити маслом, тоді їх легко можна буде дістати після випічки. Зверху пиріжки можна прикрасити кісками. Ставимо пиріжки підходити на 30 хвилин. Випікаються пиріжки близько 30 хвилин при температурі 170 градусів. Після 15 хвилин потрібно дістати пиріжки і змастити їх збитим яйцем. І тому ставимо в духовку. В цей час готуємо сироп: 3 ч. ложки цукру і 50 г води, кип'ятимо на слабкому вогні 2 хвилини. За п'ять хвилин до закінчення випічки, дістаємо пиріжки і змащуємо солодким сиропом і ставимо в духовку на 1-2 хвилини.
|