Скумбрія холодного копчення: 1-2 заморожені скумбрії, «хороша» жменя цибулиння, 1 літр води, 3 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, 100 мл рідкого диму, порожня пластикова пляшка. Рибу розморозити, випатрати, обрізати хвіст, плавники і голову, помити. Цибульну лушпиння залити літром води, закип'ятити і варити на слабкому вогні під кришкою 10 хвилин. Лушпиння віджати і викинути.Якщо вода википіла, то потрібно долити стільки води, щоб вийшов 1 літр рідини. Додати сіль і цукор. Дати відвару повністю охолонути і додасть рідкий дим. Взяти порожню пляшку і відрізати шийку так, щоб в пляшку змогла вміститься риба (якщо готуємо 1 рибку, то краще взяти 1,5 літрову вузьку пляшку, якщо 2-е рибини, то широку 2-х літрову). Залити рибу відваром, накрити отвір (харчовою плівкою) і поставити в холодильник на 3-е суток. Якщо риба одна, то залишити її в спокої на весь термін, якщо 2-е, то міняти положення риб раз в день. По закінченні «холодного ув'язнення» вийняти рибу з рідини, підвісити на пару годин, потім змастити рослинним маслом і відправити в холодильник. Рибка готова до вживання. Смак справжньої копченої риби!
|