Замість готової шоколадної намазки (типу «Нутелла»), яку ніяк не назвеш корисним продуктом, можна зробити смачну домашню шоколадну пасту.
Інгредієнти: 300 мл концентрованого молока без цукру, 200 грам цукрової пудри, 200 г білого шоколаду, 100 грам гіркого (або молочного) шоколаду, столова ложка ванільною есенції (за смаком, можна менше), щіпка солі.
Шоколад ламаємо дрібними шматочками. Вливаємо в каструльку молоко, ставимо на мінімальний вогонь, додаємо цукрову пудру і сіль. Розмішуємо, доводимо до кипіння. Кидаємо шматочки шоколаду, чекаємо поки шоколад розчиниться (не забуваємо помішувати масу), ще раз доводимо до кипіння. На повільному вогні варимо хвилин п'ять. Вливаємо ванільну есенцію (кількість регулюйте за смаком, можна зробити навіть без ароматизаторів). Знімаємо і даємо охолонути. Перекладаємо шоколадну масу в баночку, закриваємо, прибираємо в холодильник. Виходить густа паста, яку легко намазувати на булочки і хліб. За бажанням в шоколадну масу (вже готову) можна додати шматочки волоського горіха або мигдаль, фундук.
|