Головна » Статті » Рецепти

Що таке лимонне сорго і де його використовувати?
На прилавках супермаркетів все частіше з'являються екзотичні і невідомі приправи і спеції. Спробувати нове в кулінарії завжди цікаво, знати б тільки з чим його їдять! Наприклад, лимонне сорго або лимонна трава, дуже популярна приправа в азіатській кухні, для нас залишається повною загадкою.
У нас помилково лимонною травою називають зовсім інша рослина - мелісу лимонну. В дійсності лимонне сорго або лимонна трава - багаторічна трав'яниста рослина родини злакових. Культивується і вирощується в промислових масштабах в тропічних і субтропічних районах - в Центральній Африці, в Південній Америці, Індії, Індонезії, Австралії. У листках рослини міститься у великій кількості ефірне масло з тонким лимонним запахом, звідси і така назва.
Відомо близько 55 сортів лимонного сорго. Одні з них застосовуються не тільки в кулінарії, з інших сортів роблять ефірне масло, рослина використовується в традиційній і народній медицині, парфюмерній промисловості. За зовнішнім виглядом лимонна трава нагадує молодий бамбук. Тонкі, довгі листки світло - зеленого кольору з червонуватим відтінком в нижній частині виростає до двох метрів у висоту. У свіжому вигляді рослина не їдять, листя занадто жорсткі. Використовують як приправу, яку з готового страви перед подачею до столу потрібно діставати.
Лимонне сорго як прянощі дуже органічно підходить до багатьох страв і широко використовується в кулінарії різних країн. Воно прекрасно поєднується з часником, кінзою, перцем чилі, його додають у страви з креветок, приправляють яловичину і баранину. Ніжний лимонний аромат чудово гармонує з курячим м'ясом і рибою, шматочки лимонної трави додають в супи в національній кухні азіатських країн.
У тайській кухні готують оригінальну страву - шашлички з курячого фаршу, в якому замість шампурів використовують стебла лимонного сорго. Додається приправа і в маринад для рибних і м'ясних страв. З лимонного сорго заварюють запашний трав'яний чай, який вважається хорошим профілактичним засобом від застуди.
У продажу є і висушене і свіже лимонне сорго. Зі свіжого зрізують верхівку стебла і видаляють прикореневу частину. Потім знімають кілька зовнішніх шарів і лише після цього можна нарізати шматочки стебла і додавати в страви. Використовується тільки біла частина. Сушене сорго перед використанням потрібно розмочувати у воді не менше двох годин. Стебла не ламають на шматки, а закладають в блюдо цілком. І свіже і сушене лимонне сорго з готових страв перед подачею потрібно обов'язково діставати.
Просмотров: 1439
Категория: Рецепти |
| Теги: сорго, лимонне

Рекомендовані рецепти:

Шоколадні цукерки з м'ятою
Овочевий суп з курячою грудкою
Креветочний салат по-креольски
Яблучний пай
Котлети з яловичини з сиром і кунжутом
Салат з моцарелою і креветками (рецепт)
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: