Головна » Статті » Рецепти |
Кулеб'яка з капустою і яйцем
ТІСТО: 600 гр. муки 1/3 пакетика швидкодіючих дріжджів 150 мл молоко 2 яйця 100 г сметани 50 гр сл. масла сіль 1 жовток для нанесення на тісто в самому кінці НАЧИНКА: 1 кг капусти 2 яйця 50 гр сл. масла кріп сіль Початкові староруські кулеб ’ яки готувалися виключно з дріжджового тіста, з декількома прошарками фаршу - з капусти, гречаної каші, крутих яєць, сушеної і вареної риби, грибів, цибулі, визиги та ін. Широко поширена думка, що назва походить від німецького Kohlgebäck - «запечена (у тесті) капуста», проте це не так - капуста всього лише один з інгредієнтів. А сам термін походить від дієслова кулебячить,тобто валяти що-або руками, м'яти, гнути, згинати, ліпити тісто. Форма кулеб ’ яки у вигляді батона - довгого, вузького і високого пирога з'явилася не відразу, а лише у XVIII ст. і гарантувала найкраще пропечение. У XIX столітті французькі кулінари адаптували рецептуру кулебяк під вимоги «високої кулінарії» і їх почали готувати з більш делікатного «французького» тесту, а в якості начинки вживати дичину, печериці, рис, лосося і т. д. Ця кулеб'яка на дріжджовому тесті з капустою, яйцями та кропом, вважається традиційною. Часто до начинки додають ріпчасту цибулю. Можна трохи порушити традиції і зробити тонке не дріжджове тісто, для цього просто виключіть дріжджі з перерахованих інгредієнтів, після чого виконайте тією ж схемою дій. Готуємо тісто. підігріти Молоко і розтопити в ньому масло. Насипаємо борошно в миску, змішуємо з швидкодіючими дріжджами і сіллю. Робимо поглиблення і виливаємо в нього молоко з маслом. Перемішуємо. Додати сметану і яйця. Ще раз перемішуємо. Вимісити тісто потрібно до однорідної маси. Формуємо колобок, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на 20-30 хвилин. Поки тісто підходить робимо начинку. Капусту очищаємо від верхніх листків, моєму, ріжемо навпіл і вирізаємо качан. Нарізаємо середніми шматочками. Нарізану капусту викладаємо в каструль, заливаємо окропом і варити 10 хвилин, поки вона не стане м'якою. В цей же час варимо 2 круто яйця. Очищені яйця дрібно нарізаємо. З готової капусти зливаємо воду. Додати вершкове масло, подрібнені яйця і укроп.Перемешиваем. Начинка готова! Тісто вимішуємо ще раз, ділимо навпіл і розгортаємо овалом. Викладаємо начинку посередині, смужкою. Тісто защипываем посередині, злегка відтягаючи края.Взбиваем вилкою жовток і мажемо зверху кулебяку.Ставим в духовку на 30 хвилин при 200 С. Ганна Ляленко | |
Просмотров: 939 Категория: Рецепти |
| |
| |
Рекомендовані рецепти:
|
| ||||||||||||
|
| ||||||||||||
|
|
Всего комментариев: 0 | |