Головна » Статті » Рецепти

Кулеб'яка з капустою і яйцем
ТІСТО:
600 гр. муки
1/3 пакетика швидкодіючих дріжджів
150 мл молоко
2 яйця
100 г сметани
50 гр сл. масла
сіль
1 жовток для нанесення на тісто в самому кінці
НАЧИНКА:
1 кг капусти
2 яйця
50 гр сл. масла
кріп
сіль
Початкові староруські кулеб ’ яки готувалися виключно з дріжджового тіста, з декількома прошарками фаршу - з капусти, гречаної каші, крутих яєць, сушеної і вареної риби, грибів, цибулі, визиги та ін.
Широко поширена думка, що назва походить від німецького Kohlgebäck - «запечена (у тесті) капуста», проте це не так - капуста всього лише один з інгредієнтів. А сам термін походить від дієслова кулебячить,тобто валяти що-або руками, м'яти, гнути, згинати, ліпити тісто.
Форма кулеб ’ яки у вигляді батона - довгого, вузького і високого пирога з'явилася не відразу, а лише у XVIII ст. і гарантувала найкраще пропечение.
У XIX столітті французькі кулінари адаптували рецептуру кулебяк під вимоги «високої кулінарії» і їх почали готувати з більш делікатного «французького» тесту, а в якості начинки вживати дичину, печериці, рис, лосося і т. д.
Ця кулеб'яка на дріжджовому тесті з капустою, яйцями та кропом, вважається традиційною.
Часто до начинки додають ріпчасту цибулю.
Можна трохи порушити традиції і зробити тонке не дріжджове тісто, для цього просто виключіть дріжджі з перерахованих інгредієнтів, після чого виконайте тією ж схемою дій.
Готуємо тісто.
підігріти Молоко і розтопити в ньому масло.
Насипаємо борошно в миску, змішуємо з швидкодіючими дріжджами і сіллю.
Робимо поглиблення і виливаємо в нього молоко з маслом.
Перемішуємо.
Додати сметану і яйця. Ще раз перемішуємо. Вимісити тісто потрібно до однорідної маси.
Формуємо колобок, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на 20-30 хвилин.
Поки тісто підходить робимо начинку.
Капусту очищаємо від верхніх листків, моєму, ріжемо навпіл і вирізаємо качан.
Нарізаємо середніми шматочками.
Нарізану капусту викладаємо в каструль, заливаємо окропом і варити 10 хвилин, поки вона не стане м'якою. В цей же час варимо 2 круто яйця.
Очищені яйця дрібно нарізаємо.
З готової капусти зливаємо воду.
Додати вершкове масло, подрібнені яйця і укроп.Перемешиваем. Начинка готова!
Тісто вимішуємо ще раз, ділимо навпіл і розгортаємо овалом.
Викладаємо начинку посередині, смужкою.
Тісто защипываем посередині, злегка відтягаючи края.Взбиваем вилкою жовток і мажемо зверху кулебяку.Ставим в духовку на 30 хвилин при 200 С.
Ганна Ляленко
Просмотров: 939
Категория: Рецепти |
| Теги: яйця, тісто

Рекомендовані рецепти:

Чорничні кекси
Шарлотка з мандаринами
Відкриті булочки з персиком
Святковий торт "Смородинка"
Манник з цукатами
Пате з індички з черносмородиновим желе
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: