Хлібний салат з помідорами «Панцанелла»: чіабатта або білий хліб (сухий або свіжий) — 200-250 г,помідори (стиглі сезонні або черрі) — 700 г,перець болгарський (червоний і жовтий) — 2 шт,огірки свіжі — 1-2 шт (250 г),черешкова селера — 80 г або 2 черешка (за бажанням),салатна червона цибулина або цибулина-шалот — 1 шт,червоний винний оцет — 2-3 столових ложки (або за смаком),часник — 2 зубчики,зелень базиліка або петрушки,анчоусів в маслі (чиста вага) — 20-30 г (за бажанням),каперси (без розсолу) — 20 г,оливкова олія — 5-7 столових ложок,цукор — 0,5-1 чайна ложка (або за смаком),сіль,мелений перець Підсохлу чіабатту або хліб наламати на шматочки або нарізати кубиками середнього розміру. Якщо хліб свіжий, розкласти шматочки хліба на деко і підсушити в духовці, близько 10-12 хвилин, при температурі 180-200°C. Овочі та зелень вимити і добре обсушити. Болгарський перець викласти на решітку або деко, застелене фольгою. Запікати в духовці, близько 15-20 хвилин, при температурі 250°C (до чорних підпалин). Перекласти перець в пакет, зав'язати його і залишити на 10-15 хвилин, потім зняти шкірку. Нарізати перець кубиками (насіння видалити, а сік від запеченого перцю зібрати в миску, він стане в нагоді для заправки). Помідори нарізати шматочками середнього розміру (помідори черрі розрізати на половинки або четвертинки). Викласти помідори в сито або друшляк, встановлений над мискою, посипати сіллю і цукром, залишити на 20-30 хвилин, щоб помідори пустили сік (сік зберегти і використовувати для заправки). Цибулю нарізати маленькими кубиками. Часник очистити і дрібно порубати. Петрушку порубати. З анчоусів злити масло і дрібно нарізати. З каперсів злити розсіл. З'єднати в мисці цибулю, часник, петрушку, анчоуси і каперси. Влити трохи червоного винного оцту (за смаком) і дати постояти 20 хвилин. Потім додати томатний сік помідорів (у мене вийшло близько 180 мл) і сік від запеченого перцю. Влити оливкову олію і перемішати заправку. У велику миску викласти помідори і додати болгарський перець. Викласти підсушений хліб і перемішати. Огірки нарізати невеликими кубиками. Черешки селери нарізати тонкими скибочками, трохи навскоси. Додати в салат огірки з селерою і перемішати. Викласти мариновані овочі з заправки. Заправити салат необхідною кількістю соусу і перемішати.
|