Соуси з ягід готуються на основі ягідних соків і ягідної м'якоті. Дуже корисні і смачні ягідні соуси популярні в кавказької і російської кухні і кухні деяких скандинавських країн. Гострі ягідні соуси традиційно роблять з кислих ягід кизилу, вишні, барбарису, аличі, червоної смородини, журавлини, агрусу, зерен граната. Популярні у всьому світі грузинський соус ткемалі і азербайджанський наршараб це, мабуть, найвідоміші соуси, приготовлені на основі фруктів і ягід. Навіть французи - неперевершені майстри приготування соусів - визнали, що смак у кавказьких ягідних соусів відрізняється особливою вишуканістю і витонченістю. Гострий ягідний соус подається як приправа до будь-якої м'ясної страви, дичини, птиці, до різних гарнірів.
ягідні Солодкі соуси не менш популярні. Вони ідеально підходять до каш і молочним продуктам. Готувати їх дуже просто, у них немає труднощів як в приготуванні гострих ягідних соусів. Ягоди потрібно вимити, подрібнити, попередньо видаливши шкірочку і насіння. Потім ягідна суміш проварюється до легкого загусання, за смаком додається цукор і приправи - кориця, ваніль, гвоздика. Можна додати трохи хорошого десертного вина або рому. Найвідомішим ягідних соусів відносять киселі, які готують на основі ягідного соку або желе і загущають невеликою кількістю крохмалю. Вони можуть бути і напоєм, і соусом для битків, котлет приготованих з рисової, гречаної, манної і кукурудзяної каші.
|