Для цього джему відбираємо дрібну зрілу суницю в розпал сезону. Джем вийде темно-рубіновим, ароматною і дуже смачною. Традиційно цей джем готують в мідному тазі або мідної каструлі. Перед тим як почистити, суничні ягоди промийте в тазі з водою і викладіть на друшляк. Коли вони стечуть, почистіть їх і розкладіть на підносі вільно, щоб ягідки не пом'ялися. На три кілограми ягід нам буде потрібно: п'ять кілограмів вимитої і очищеної суниці, один кілограм цукру, один літр чистої водички. В мідній каструлі робимо сироп: проварюємо кілограм цукру до розчинення і кип'ятимо на сильному вогні одну хвилину. Кладемо в сиропчик, приблизно півкілограма суниці. Нагріваємо до кипіння, варимо одну хвилину і прибираємо ягоди на друшляк, поміщений над великою чашкою. Кип'ятимо сироп до загустіння і кладемо в нього наступну порцію ягід. Схема дій така: кладемо в сироп півкіло суниці, варимо одну хвилину, викладаємо на друшляк, уварюють сироп до початкового об'єму, кладемо ще півкіло ягід і т.д. Час від часу переливаємо сік, стекший з друшляка в каструлю. Коли проваримо останню партію ягід, сироп уварюють, викладаємо всю суницю і варимо, помішуючи, 10 хв. Остуджуємо джем і викладаємо в банки. Він може зберігатися півроку. Для більш тривалого зберігання стерилізуйте банки 5 хв.