Зовсім скоро у нас на півдні Росії почнеться сезон полуниці. В цей час я зазвичай балую домашніх смачним шоколадним мусом з полуницею. Дуже ніжний, легкий і освіжаючий літній десерт.
Для приготування нам буде потрібно:
десять грамів желатину
чотири курячих жовтка
сто грамів цукру
чотириста мілілітрів молока
сто грамів темного гіркого шоколаду (подрібнити)
сто грамів подрібнених горіхів (за бажанням)
полуниця
Налийте в миску чверть склянки води, насипте желатин і залиште набухати. Поставте желатин на водяну баню і заважайте, поки крупинки повністю не розчиняться.
Збийте міксером жовтки з цукром. Закип'ятіть молоко, зменшіть вогонь до мінімуму і обережно, тоненькою цівкою, вливайте збиті жовтки. Варіть до загустіння, але не кип'ятіть.
Розтопіть до однорідності в мікрохвильовці або на водяній бані шоколад і акуратно введіть його в яєчно-молочний крем. Додайте желатин, горіхи і ретельно перемішайте.
Вилийте суміш у силіконову форму з діркою посередині. Оберніть харчовою плівкою і поставте в холодильник на чотири години.
Викладіть мус на страва, а отвір в центрі заповніть свіжою полуницею. Можна прикрасити мус збитими вершками.
В оригінальному рецепті від одного відомого шеф-кухаря була присутня ще й рідка ванільна есенція. У нас в Росії практично неможливо купити рідку ванільну есенцію пристойної якості. Якщо вам пощастить знайти таке диво, то додайте чайну ложку ванільної есенції, коли будете збивати жовтки.
Іноді я готую такий мус не в формі, а в креманках або великих келихах.
|