Ця досить недорога і не складна в приготуванні закуска, як стверджують господині, є однією з найпопулярніших зимових заготовок, яка йде буквально "на ура". Як же приготувати кільку з овочами на зиму? Потрібно взяти по 1 кілограму солодкого болгарського перчика, моркви, цибулі. Перець і цибулю нарізують, а стиглу морква - труть на крупній тертці. Потім підготовлені овочі підсмажують на сковороді з рослинним маслом, після чого додають до них 3 л томату і 2 кілограми солоної кільки. До майбутньої заготівлі (за смаком) додають перець і цукор. (Солити не можна, інакше закуска виявиться пересоленою!) З моменту закипання всі варять приблизно 1,5 години, наприкінці варіння додають 200 г 9% оцту.
Ще один спосіб приготування кільки з овочами. Для приготування закуски потрібно: 4 кг помідорів, 3 кг солоної кільки, по 1 кг цибулі і моркви, 1/2 кг буряків і стільки ж - раст. масла, 2 ст. ложки солі, 200 - 250 гр цукру, 2 ст. ложки есенції. Буряк і моркву натирають на крупній тертці, цибулю дрібно нарізають. Потім перемішують овочі, додають до них сіль і масло. Все тушкують протягом 20 хвилин з моменту закипання. Тим часом перекручують помідори на м'ясорубці, додають до овочів разом з цукром і тушкують усе ще близько півгодини. Очищають кільку, додають її до овочів і ще півгодини тримати на вогні. В кінці приготування закуски - до страви додають есенцію. Така закуска гарна - як сама по собі, так і як доповнення до овочевих страв, наприклад, до картопляного пюре.