Це блюдо я в обов'язковому порядку готую в Різдвяний святвечір. Дуже смачно! Основна проблема - складно знайти цілі зерна пшениці в звичайному магазині. Я купую їх на ринку в рядах, де торгують кормами для птиці. Можна пошукати пшеницю в зоомагазинах. Список необхідних продуктів: один стаканчик зерняток пшениці в цілому вигляді, половина склянки родзинок, мед за смаком ( я зазвичай кладу повний стакан) , півсклянки чищених волоських горішків, три столів. ложки маку (мак класти не обов'язково).
Процес приготування:
Пшеницю ретельно промиваємо водою, кладемо в керамічний горщик (чавунець). Заливаємо чистою водою в пропорції 1:2 і відправляємо в духовку тужити при 150 градусах. Приблизно через 60 хвилин спробуйте зернятко, якщо воно жорсткувато, долийте ще води і тушкуйте до тих пір, поки пшениця не стане м'якою.
Родзинки заливаємо на 30 хв. окропом, висипаємо на друшляк і обсушуємо. Мак, заливаємо окропом на 20 хв. викладаємо на сито, а потім розтираємо в ступці. Горішки дрібно рубаємо.
У сковорідці нагріваємо мед, додаємо в нього п'ять столів. ложок води, перемішуємо і вимикаємо вогонь.
Пшеницю заливаємо медом, додаємо горішки, родзинки, мак і перемішуємо. Медової заливки повинно бути багато, вона повинна гарненько просочити пшеницю. Їмо кутю теплим.
|